De Drievoudige Spiraal (oefening uit 'De Extra Les' van Audrey McAllen)
vanaf 6 jaar
De oefening met de Drievoudige Spiraal is zeer geschikt voor kinderen die niet kunnen stilzitten en altijd met hun handen ergens aanzitten. Ook is het een goede oefening voor kinderen die slecht slapen of veel dromen.
Teken een grote spiraal, met van bovenaf gezien drie windingen in de richting van de wijzers van de klok, op een stuk stevig papier of wit karton. Grootte ongeveer 60 x 60 cm. De spiraal wordt dan ongeveer 50 x 50 cm. Voor oudere kinderen met lange benen mag het wel wat groter.
De kleur van de spiraal is karmijn rood in een brede lijn.
1. Leg het karton op de grond voor een lage stoel. Het kind zit met de voeten gesloten voor de spiraal.
2. Het kind heeft een koperen bal of iets soortgelijks in de linkerhand die op de schoot ligt. Het kan b.v. ook een edelsteen zijn van hetzelfde gewicht.
3. De rechter voet begint in het centrum en volgt de lijn. De kaart aanraken en de spiraal naar buiten afdraaien. Als dat klaar is voet terug zetten voor de stoel.
4. De linker voet begint buiten en gaat over de lijn naar binnen.
5. Met twee voeten gesloten zittend leunt het kind naar voren en raakt met zijn rechterhand de spiraal aan en “loopt” van buiten naar binnen.
6. Na een korte rust wordt alles (nummer 3, 4, 5) weer herhaald. Steeds een korte pauze na deze drie bewegingen. Probeer het vol te houden totdat alles (nummer 3, 4, 5) twaalf keer gedaan is. Met behulp van noten, kralen of iets anders kan het aantal keer voor een kind visueel overzichtelijk gemaakt worden.
De voeten maken bij deze oefening een beweging naar binnen d.w.z. de rechter voet draait tegen de klok in, de linker voet draait met de klok mee. Dat zijn de archetypische bewegingen van de mens. Gebruik altijd alleen de rechterhand, ook bij linkshandige kinderen. De linkerhand blijft in rust met de koperen bal of een ander zwaar object.
Het is een goede oefening voor onrustige, nerveuze kinderen, kinderen met onrustige dromen, of met wat voor slaapproblemen dan ook inclusief problemen met inslapen en/of wakker worden
Het is normaal dat er vergissingen optreden waar welke voet of de hand begint.
Deze oefening moet correct worden uitgevoerd, maar corrigeer het kind op een rustige manier.
aanvulling uit de praktijk:
In Spanje heeft men ervaring opgedaan met leerlingen in een 10e klas (15-16 jarigen). Alle leerlingen van de klas zaten in een kring, met ieder een groot papier met een getekende spiraal voor zich op de grond, in de linkerhand een pittenzakje, dit bij gebrek aan voldoende koperen ballen of edelstenen.
De leraar gaf steeds het teken: 'rechtervoet – pauze, linkervoet – pauze, rechterhand – pauze'. Na iedere beweging wachtten de leerlingen op elkaar tot het volgende commando.
De leerlingen voerden met elkaar deze oefening uit 12x. In het totaal duurde de oefening zo ongeveer 7 à 10 minuten. Nadat de klas de oefening een paar dagen had gedaan werd de ‘mood’ in de klas heel aangenaam en rustig.
Voor jongere kinderen zou dit toch ook mogelijk moeten zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten